Desi ramas multa vreme intr-un con de umbra, sistemul limfatic este la fel de important ca si sistemul circulator. Daca acest sistem nu si-ar face constiincios datoria, lumea nostra interioara ar „inebuni”. Am cadea mult mai usor prada infectiilor de tot felul, retentiile de apa si toxine ne-ar ingreuna organismul, iar celulita ar deveni un proces incontrolabil.

Pentru a asigura o buna irigare a tuturor organelor si tesuturilor, inima pompeaza sange sub o presiune destul de crescuta, fapt ce favorizeaza eliberarea lichidului interstitial in organism. In lipsa unui „sistem de pompare” la fel de eficient precum este inima pentru sistemul vascular, lichidul interstitial nu mai poate intra inapoi in vasele de sange si daca nu s-ar fi gasit o cale de a fi drenat, atunci ne-am umfla putin cate putin, grasimile si toxinele nu ar mai fi eliminate. Aici intervine roulul salvator al sistemului limfatic.

Vasele limfatice sint constituite intr-o „plasa” care acopera fiecare particica a corpului nostru. Am aratat mai sus cum, prin intermediul lichidului interstitial sunt transportate catre celule si tesuturi substantele nutritive. Prin intermediul aceluiasi lichid interstitial care „spala” tesuturilor, sunt colectate celulele moarte, rezidurile, bacteriile, virusii, substantele anorganice, apa si grasimile. Vasele limfatice au peretii atat de subtiri incat pot profita de miscarile tesuturilui muscular din jur, vasul limfatic fiind practic muls de contractiile muschilor dinspre extremitati (gambe, antebrat) spre interiorul organismului. De aceea drenajul limfatic in organism depinde mult de calitatea tesutului muscular. Pentru a optimiza drenajul limfatic este necesar ca muschii sa se contracte, tesutul conjuctiv sa fie ferm, oferind un grad ridicat de compresie. Acesta este de fapt si mecanismul care explica eficienta masajelor in cresterea drenajului limfatic, masajul limfatic fiind o forma de compensare sau completare a functiilor tesutului muscular.

Dar sistemul limfatic nu are doar rolul de transportator al reziduurilor din organism ci si de distrugere a acestora. De fiecare data cand limfa trece prin ganglionii limfatici, globulele albe din ganglionii limfatici distrug bacteriile si toxinele, curatand limfa si pregatind-o pentru a reintra in sistemul sangvin.

Una dintre manevrele de baza masajul limfatic este presare usoara a acelor parti din organism unde sunt pozitionati ganglionii limfatici. Acesta tehnica de presare are roulul de a stimula activitatea globulelor albe.

In concluzie, efectele masajului limfatic sunt :

 • efectul anti-edem, este actiunea cea mai semnificativa.
 • efect cicatrizant, masajul limfatic accelereaza curentul fluxului limfatic. Fluxul limfei proaspete, bogata in celule reconstructive, favorizeaza procesul de cicatrizare. Masajul limfatic este capabil sa elimine din zona afectata substantele iritante care impiedica reconstructia tesutului conjunctiv.
 • intarirea sistemului imunitar datorita stimularii ganglionilor limfatici,
 • dinamizarea circulatiei limfei în spatiile intercelulare,
 • are efect de detoxifiere, masajul ajutand la accelerarea curentului limfatic si eliminarea rapida a reziduurilor toxice,
 • are efect asupra metabolismului corpului, intensificand schimburile nutritive, ajutand la eliminarea apei care este in exces in organism si a toxinelor din corp,
 • usurarea transportului acizilor grasi si al colesterolului.

Stresul prelungit, sedentarismul, pozitia incorecta sau statul prea mult pe scaun, depunerile adipoase sau celulitice, interventiile chirurgicale, tulburarile de circulatie periferica, afectiunile cardiace, pulmonare, renale si endocrine sunt numai citiva dintre factorii care tulbura buna circulatiei a limfei in corpul nostru. Aceasta situatie pote fi remediata cu ajutorul drenajului limfatic, prin masaj.

Drenajul limfatic are si contraindicatii:

 • astm bronsic (si in orice inflamatie acuta cauzata de bacterii, virusi sau alergeni, deoarece exista riscul ca aceste substante otravitoare sa fie raspindite in organism),
 • eczeme,
 • insuficienta cardiaca,
 • hipertiroidism,
 • tuberculoza,
 • tumori maligne (din teama de a nu se raspindi cancerul),
 • probleme cardiace majore,
 • tromboza si flebita (prin masaj pot fi eliberate cheagurile de singe).
Se recomanda serii de minimum 10 sedinte (de doua ori pe saptamana).
Tarife practicate pentru masajul limfatic:

Numar de sedinte

Durata /sedinta

Tarif (lei)

1 sedinta masaj limfatic TEST

60 min

50

1 sedinte masaj limfatic

60 min

55

Abonamant 6 sedinte masaj limfatic

60 min

275

Abonament 10 sedinte masaj limfatic

60 min

475

Newsletter

Va rugam sa va abonati la Newsletter Best Shape !

Oferim informatii de actualitate si servicii promotionale !