In literatura de specialitate, celulita este definita pe scurt, ca „o inflamatie a testului subcutanat”, sufixul „ita” adaugat cuvantului celula subliniind acest aspect.

Totusi celulita nu se trateaza cu medicamente antiinflamatorii, de unde deducem ca acest aspect inestetic al pielii e mai mult decat o simpla inflamare.

Celulita se formeaza la limita dintre stratul subcutanat al pielii si derm, pe masura ce celule grase care formeaza stratul subcutanat al pielii invadeaza dermul.

Iata o prezentare scurta a ceea ce se intampla de fapt:

Piele este formata din doua tipuri de straturi: straturile cutanate (epidrem si derm) si straturile subcutanate. Epidermul este stratul cutanat in contact direct cu mediul exterior. Dermul este format din structuri de colagen si elastina penetrate de terminatiile sangvine, limfatice si nervoase si presarate cu glandele sudoripare si foliculii pielosi. Imediat sub drem se afla o structura subcutanata formata in cea mai mare parte din grasimi.

In tinerete acest strat subcutanat de grasimi este subtire. In plus dremul este ferm si dens, cu o structura compacta. Linia de delimitare intre cele doua structuri este neteda si bine delimitate. Pe masura ce inaintam in varsta, dermul se subtiaza ca urmare a scaderii productie de colagen, isi pierde aspectul compact iar grasimile din stratul subcutanat il invadeaza intr-un mod neregulat, producandu-se asftel aspectul de coaja de portocala. In present acest fenomen se intalneste la femei de la o varsta tot mai frageda.

Ce putem face pentru a incetini acest proces de deteriorare a dermului?

Cel mai important factor este controlul greutatii.

Masa grasa (adipoasa) poate reprezenta in totalul masei corporale un procent de 25%. Restul de 75% din masa corporala il reprezinta muschii, oasele si lichidele(sange, limfa, etc).

Pe masura ce acest raport se modifica in favoarea grasimilor, acestea se depun in cea mai mare in straturile subcutanate, ingrosindu-le.

Prin ingrosarea stratului subcutasnat acesta pune presiune pe derm. Rezulta deci ca in tratarea celulitei trebuie sa punem accentul pe subtierea stratului subcutanat. Acesta subtiere se poate realiza prin:

· Stimularea circulatie limfatice in organism prin:

o Respectarea unor programe de detoxifiere – de cel putin 2 ori pe an, recomandabil primavara si toamna

· Consumul regulat si sustinut de apa (minim 2l pe zi), prin intermediul careia se vor elimina toxinele din organism.

· Stimularea circulatie sangvine in general si in zona tratata in mod special. Aceast fapt duce la intensificarea arderilor in organism

· Hranirea dremului cu elemente care stimuleaza productia de colagen si elastina si determina ingrasarea si tonifierea acestuia.

Deci, una din cauzele majore ale celulitei se afla supraponderalitatea care potenteaza aparitia celulitei si o intretine. In consecinta, dietele moderate si la recomandarea unui nutritionist au efect in scaderea in greutate, ajutand si la estomparea celulitei.

Principala metoda de combatere a celulitei deja instalate, dar si de prevenire a acesteia este masajul anticelulitic si masajul vacuumatic.

Masajul anticelulitic este un masaj ferm, care incalzeste tesutul stimuland circulatia singvina si limfatica in zona tratata. In felul acesta dremul este mai bine hranit prin nutrientii transportati de sistemul sangvin, iar toxinele din stratul subcutanat sunt mai eficient eliminate.

Orice masaj anticelulitic corect efectuat trebuie sa contina si miscari specifice masajului limfatic. Prin aceste miscari de masaj, ganglionii limfatici sunt goliti de eventualele toxine blocate in zona tratata.

Tot in scopul eliminarii toxinelor va recomandam ca, pe pentru a mari efectul masajelor anticelulitice sa consumati zilnic apa in cantitati suficiente (minim 2l de apa/zi). Apa va ajuta la transportul toxinelor mobilizate prin masajul anticelulitic si eliberat din ganglionii limfatici prin miscarile de drenaj.

Masajul vacuumatic este masaj anticelulitic efectuat cu ajutorul unui aparat ce produce efect de vacuum la contactul cu pielea. Masajul vacumatic este mai profund si poate fi perceput mai dureros in comparatie cu masajul anticelulitic efectuat manual, de aceea se recomanda inceperea tratamentului cu 2-3 sedinte de masaj anticelulitic dupa care se pot efectua si sedinte de masaj vacuumatic. Eficienta masajului vacuumatic este crescuta in raport cu masajul anticelulitic manual in conditiile in care este efectuat la intensitate a aparatului peste medie.

In final, pe langa reducerea stratului sucutanat de grasimi avem nevoie si de refacerea structurii fine, ferme si elastice a dermului. Pentru aceasta impachetarile la cald fac minuni. Ele tonifica si hranesc in profunzime piele, substantele aplicate pe suprafata pielii ajungand in profunzimea straturilor cutanate si chiar mai in profunzime. Va recomandam sa incercati impachetarile cu parafango, ciocolata, ceai verde, spirulina sau laminarie. Toate au efect tonifiant, regenerant si detoxifiant.

Dintre cauzele care conduc la pierderea aspectului ferm al pielii, umflarea si spargerea cutanata a celulelor cele mai importante sunt:

  • Circulatia defectuoasa a sangelui in zona respective;
  • Acumularea in exces de apa in tesuturile adipoase;
  • Prezenta excesiva de toxine in lichidele retinute subcutanat;
  • Acumularea unor mase adipoase subcutanate excesiv;
  • Dezechilibrul hormonal prin exces de estrogeni si foliculita;
  • Sedentarismul si miscarea fizica insuficienta;
  • Stresul emotional, obiceiuri alimentare, obezitate.

Cu toate ca celulita nu ste acelasi lucru cu obezitatea (exista foarte multe femei supple, care au celulita),

In tratarea celulitei inestetice masajul este cea mai buna si mai eficienta metoda.

Trebuie sa spunem totusi ca, oricat de corect si profesional este efectuat un masaj anticelulitic, eficienta acestuia este mult diminuata in absenta unor stimuli suplimentari.

Masajul anticelulitic profesional, preferabil însoţit de împachetări termice. Împachetările le puteţi face singure, acasă, folosind o cremă cu efect termic în zonele cu probleme, şi înfăşurate apoi cu folie de plastic pentru 30 – 40 de minute.

2. Duşurile scoţiene – alternând apa rece şi apa caldă, este una dintre cele mai bune metode, şi mai ales este la îndemâna oricui. Circulaţia sângeluieste stimulată iar ţesuturile adipoase încep să dispară.

3. Reduceţi consumul de sare! Sarea în exces favorizează reţinerea apei în ţesuturi, sprijină acumularea toxinelor şi face vizibil aspectul de coajă de portocală.

4. Consumaţi multe lichide! Beţi cât mai multă apă şi consumaţi foarte multe ceaiuri de plante neîndulcite. Este indicat să beţi doi litri de lichide. Hidratarea este esenţială dacă vreţi să câştigaţi lupta cu celulita.

5. Menţineţi un regim sănătos – trebuie să aveţi un echilibru constant în meniul vostru, dar şi în activităţile zilnice. Consumaţi cât mai multe legume şi fructe, produse sănătoase şi bineînţeles, nu abuzaţi de alcool şi nicotină.

6.Sport – Mişcarea este foarte importantă! Indiferent dacă alegeţi să mergeţi la sală,să faceţi mişcare acasă sau pur şi simplu să alergaţi în parc, puţin sport nu trebuie să lipsească. Tonifierea şi stimularea musculaturii ajută la combaterea celulitei.

Dacă sunteţi hotărâte să scăpaţi de celulită şi să arătaţi minunat în hainele de vară, este cazul să vă puneţi pe treabă! Este o luptă continuă în combaterea celulitei, aşa că vă urez mult succes şi un corp minunat!

Newsletter

Va rugam sa va abonati la Newsletter Best Shape !

Oferim informatii de actualitate si servicii promotionale !