Masajul de relaxare previne si amelioreaza bolile de inima

In conditiile in care, in prezent, milioane de oameni sufera de boli ale inimii si hipertensiune arteriala, posibilitatra de a folosi masajul de relaxare ca factor preventiv sau ca adjuvant in bolile deja instalate a captat atenti mai multor grupuri de cercetatori.

Astfel studi recente au demonstrat ca masajul de relaxare efectuat cu regularitate imbunatateste semnificativ tensiunea arteriala.

In 2008 unui grup de 263 de voluntari americani hipertensivi li s-a efectuat cate un masaj de relaxare de 50 minute. Masuratorile inainte si dupa masaj au evidentiat o scadere in medie cu 10 unitati a tensiunii arterile si a pulsului.

In mod asemanator, in cursul acestui an, unui grup de 50 persoane li s-a efectuat, in mod regulat masaje de doar 15 minute, de 3 ori / saptamana, in timp ce un grup similar a beneficiat doar de relaxare in acelasi interval de timp. Dupa o sesiune de 10 masaje rezultatele erau : valori mai scazute ale tensiunii arteriale la persoanele care au beneficiat de masaj, valori care s-a pastrat si in zilele urmatoare incheierii sesiuni.

Un alt studiu a avut in vedere 8 femei cu tensiune arterial ridicata carora li s-a efectuat masaj de relaxare de o ora o data pe saptamana timp de 4 saptamani. Rezultatul a fost o scadere cu 10, chiar si 12 unitati a tensiunii arteriale si o scadere semnificativa a VSH-ului ( ca indicator al inflamatiei in organism)

Explicatia stintifica: „Reductions in salivary and urinary levels of the stress hormone cortisol have been observed in several experiments in humans. In contrast, urinary levels of the stress hormones epinephrine and norepinephrine were not seen to fall during several studies.” ( am pastrat textul original pentru a nu-i denature continutul )

Aceste rezultate stintifice se adauga la cele efectuate anterior prin care a fost evidentiat deja efectul benefic al masajului de relaxare in tratarea: insomniei, sclerozei multiple, anxietatii, recuperarii post-operatorii, dureri din cele mai variate, inclusive durerile provocate de tratamentele cu citostatice etc.

Lasă un răspuns