Stresul este de mult timp cunoscut ca un factor nociv. Stiinta a descoperit ca stresul are o contributie negativa in aproape toate afectiunile noastre si joaca un rol important in riscurile mortale la care suntem supusi, cum ar fi bolile de inima.Atunci cand noi, oamenii, ne simtim amenintati, indiferent daca amenintarea este reala sau imaginara, corpurile noastre adopta un mod de functionare „ingheata / fugi / lupta”, cunoscut si ca raspunsul la stres. Inima noastra incepe sa bata mai repede, pe masura ce rinichii produc adrenalina, pupilele se dilata, astfel incat sa fim atenti si pregatiti pentru actiune. Respiratia noastra devine superficiala, sangele este indepartat de la organele noastre interne catre extremitati, pregatindu-ne pentru fuga sau, daca este necesar, pentru lupta.
Acest lucru este minunat, pentru salvarea vietii, atunci cand suntem atacati, de exemplu, de un urs. Nu ca ar exista multe lucruri pe care le putem face atunci cand suntem atacati de un urs, cu exceptia probabil sa ne prefacem morti. Acest lucru ar echivala cu faptul ca suntem in modul inghet (ganditi-va la un iepure in stralucirea farurilor).
Daca suntem norocosi si ursul se hotaraste sa ne crute si sa isi continue drumul, putem sa ne calmam in cele din urma si sa oprim raspunsul la stres si, speram, ca ne intoarcem acasa intregi, eventual sa nu ne mai aventuram niciodata prin padure!
Totusi, deseori raspunsul la stres este declansat in situatiile noastre mai pamantesti si de zi cu zi, cand vietile noastre nu sunt amenintate. De exemplu, atunci cand avem un termen limita la locul de munca si presiunea este in crestere iar noi pierdem autobuzul catre locul de munca.
Corpul nostru va raspunde in acelasi mod ca atunci cand ne ameninta ursul. Cand eperimentam astfel de situatii de stres cronic pe o perioada lunga de timp si raspunsul la stres nu este oprit, devine o problema si poate deveni o problema foarte mare.Daca raspunsul la stres nu este oprit, muschii din corp raman tensionati, in asteptare pentru situatia de lupta sau fugi. In timp, acest lucru poate duce la tot felul de probleme fizice cum ar fi rigiditatea, problemele din spate si alte probleme de sanatate:
- Anxietatea emotionala si depresia au fost corelate cu stresul
- Insomnia este o alta tulburare legata de stres.
- De asemenea, astmul, obezitatea, bolile de inima si diabetul au fost legate de stres.
- Institutul American Al Stresului informeaza ca 70 pana la 90% din toate vizitele la medic sunt corelate cu stresul.
Stresul este o mare problema in tarile in care societatea moderna a pierdut oarecum legatura cu arta relaxarii. Ne grabim peste tot, avem prea multe de facut, iar atentia constanta la gadgeturile si dispozitivele noastre nu ne da niciodata pace.
Aici masajul poate ajuta.Masajul este un vindecator minunat si tot mai des mentionat ca o modalitate alternativa de vindecare. Este mai mult decat un tratament luxos de rasfat. Masajul este excelent pentru stres, deoarece relaxeaza corpul si, de fapt, ajuta la oprirea raspunsului la stres. Stimuleaza sistemul nervos para-simpatic si opreste sistemul nervos simpatic.
Senzatia relaxanta si delicata a unui masaj determina corpul sa se linisteasca si sa se relaxeze. Productia de adrenalina este incetinita. Respiratia devine mai profunda. Ritmul cardiac incetineste si sangele se intoarce de la extremitati la organele interne, astfel incat sa se poata efectua procese digestive adecvate. Masajul este chintesenta antitezei la stres!
Daca va duceti o viata ocupata, stresanta, puteti vedea masajul ca un element esential in auto-ingrijire si un bun instrument de sanatate.
Va va linisti, va va relaxa si va va ajuta sa va simtiti mai bine. Va va ajuta sa reduceti viteza si sa va apropiati de experienta momentului prezent.
Este un mod minunat de a va hrani corpul si poate fi folosit pentru a elibera tensiunea, pentru a calma durerile si pentru a reduce stresul „ucigas”. In plus, ajuta corpul sa elimine toxinele nedorite.
Masajul este intr-adevar o evadare pentru minte, corp si spirit; o vacanta de la factorii de stres ai lumii moderne.
Oferiti-va acest dar! Luati in considerare sa il faceti o parte din rutina dvs. obisnuita de sanatate si wellness!