masaj pietre fierbinti Cluj

Care sunt beneficiile unui masaj cu pietre fierbinti?

Ce se intampla in timpul unui masaj cu pietre fierbinti?

Masajul cu pietre fierbinti este un masaj terapeutic. Este de ajutor in relaxarea muschilor incordati si a tesuturile moi deteriorate din tot corpul.

In timpul unui masaj cu pietre fierbinti, pietrele netede, plate, incalzite sunt plasate pe anumite parti ale corpului. De obicei sunt utilizate pietre din bazalt, un tip de roca vulcanica care retine caldura. Pietrele de masaj sunt incalzite la 40-60 de grade.

Pietrele pot fi asezate:

 • de-a lungul coloanei vertebrale
 • pe burta
 • pe piept
 • pe fata
 • pe palme
 • pe picioare si degetele de la picioare

Terapeutii maseuri pot utiliza pietrele incalzite in timp ce va maseaza corpul folosind tehnici de masaj suedeze, cum ar fi:

 • lovituri lungi
 • miscari circulare
 • vibratii
 • ciocanituri
 • framantare

Uneori sunt folosite in timpul unui masaj cu pietre fierbinti si pietre reci. Pietrele reci pot fi utilizate dupa pietrele fierbinti pentru a calma pielea si vasele de sange.

Beneficii ale masajului cu pietre fierbinti

Masajele se incadreaza in general in categoria terapiilor de medicina alternativa. Sunt considerate o terapie complementara populara pentru multe afectiuni. Iata cateva avantaje ale unui masaj cu pietre fierbinti:

1. Ajuta la detensionarea musculara si ameliorarea durerii

Caldura a fost folosita de mult timp pentru a ameliora tensiunea musculara si durerea. Ajuta la cresterea fluxului de sange in zona afectata. De asemenea, poate reduce spasmele musculare si poate imbunatati flexibilitatea si libertatea de miscare. De asemenea, terapia la rece ajuta la ameliorarea inflamatiei. In functie de simptome, alternarea pietrelor calde si reci in timpul masajului poate fi de ajutor.

2. Reduce stresul si anxietatea

Un studiu din 2001 a aratat ca zece minute de masaj a imbunatatit raspunsul cardiovascular, reducand riscul de accident vascular cerebral. Un studiu din 1997 a constatat ca masajele de 15 minute la locul de munca au redus semnificativ stresul comparativ cu o pauza de 15 minute fara masaj.
Un studiu din 2015, a constatat ca persoanele care au suferit o interventie chirurgicala abdominala au avut mai putina durere, tensiune si anxietate dupa sedintele de masaj postoperator.

3. Promoveaza somnul

Un studiu din 2006 a constatat ca masajul poate fi o alternativa la somnifere pentru adultii ce sufera de insomnie. Cercetarile au aratat ca masajul spatelui a contribuit la inducerea relaxarii si a somnului.
Un studiu din 2001 a aratat ca sugarii cu probleme de somn carora parintii le-au facut un masaj de 15 minute au adormit mai repede. De asemenea, au fost mai alerti, mai activi si mai pozitivi la trezire. Exista asadar studii care confirma ca masajul ajuta la cresterea calitatii somnului, desi nu este foarte clar mecanismul.

4. Poate ajuta la ameliorarea simptomelor bolilor autoimune

Masajul cu pietre fierbinti poate ameliora afectiuni dureroase, cum ar fi fibromialgia. Fibromialgia este o afectiune care provoaca dureri cronice raspandite. Potrivit unui studiu din 2002, persoanele cu fibromialgie care au primit un masaj de 30 de minute au dormit mai mult, au avut mai putine accese de durere si un nivel P (o substanta implicata in transmiterea semnalelor de durere) mai scazut decat persoanele cu afectiunea care au primit o alta terapie de relaxare. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari, inainte ca masajul sa devina un tratament standard pentru fibromialgie.

Un studiu din 2013 a constatat ca persoanele cu poliartrita reumatoida pot beneficia de un masaj cu presiune moderata, cum ar fi masajul cu pietre fierbinti. Participantii la studiu au experimentat mai putina durere si o libertare de miscare mai mare dupa o luna de masaj.

5. Poate ajuta la scaderea simptomelor cancerului

Un studiu amplu de trei ani publicat in Journal of Pain and Symptom Management a examinat modul in care masajul a afectat durerea, oboseala, stresul si anxietatea, greata si depresia la 1.290 de persoane cu cancer. Studiul a aratat ca masajul, in special masajul suedez, contribuie la ameliorarea simptomelor cancerului, chiar si la cei cu simptome substantiale. Cercetatorii considera ca utilizarea reconfortanta a atingerii umane a jucat un rol important.

6. Poate stimula imunitatea

Masajul poate stimula sistemul imunitar. Potrivit unui studiu din 2010 o singura sesiune de terapie suedeza de masaj a avut un impact pozitiv si acut asupra imunitatii. Probele de sange prelevate inainte si dupa masaj au aratat o scadere a argininei-vasopresinei, un hormon care ajuta la reglarea tensiunii arteriale si a retentiei de apa.

Cine poate beneficia de un masaj cu pietre fierbinti?

Oricine se confrunta cu tensiune musculara si durere, insomnie sau stres se poate bucura de beneficii dupa un masaj cu pietre fierbinti. Daca aveti o afectiune cronica care provoaca durere, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a vedea daca un masaj cu pietre fierbinti este o optiune buna pentru dvs.

Riscuri si avertismente ale masajului cu pietre fierbinti

Atunci cand este efectuat de un maseur terapeut instruit, un masaj cu pietre fierbinti este in general sigur. Exista totusi unele circumstante in care ar trebui evitat. Consultati-va medicul inainte de a face un masaj daca aveti:

 • o tulburare de sangerare sau luati diluanti de sange
 • arsuri pe piele
 • rani deschise
 • un istoric al cheagurilor de sange
 • ati fost operat in ultimele 6 saptamani
 • o fractura sau osteoporoza severa
 • un numar scazut de trombocite (trombocitopenie)
 • diabet

Un masaj prenatal poate ajuta la ameliorarea stresului si la ameliorarea simptomelor incomode de sarcina. Totusi, majoritatea terapeutilor de masaj nu vor folosi pietre fierbinti la femeile insarcinate. Daca sunteti gravida, ar trebui sa faceti un astfel de masaj numai cu aprobarea medicului dumneavoastra si sub experienta unui terapeut prenatal instruit.

Pentru a preveni arsurile, ar trebui sa existe intotdeauna o bariera, cum ar fi un prosop sau cearsaf, intre pietrele fierbinti de masaj si piele. Consultati terapeutul pentru a vedea cum incalzesc pietrele. Trebuie folosit un aparat de incalzire profesional pentru masaj. Nu folositi niciodata pietre care au fost incalzite cu:

 • cuptor cu microunde
 • slow cooker
 • plita fierbinte
 • cuptor

 

In concluzie

Studiile arata ca un masaj cu pietre fierbinti poate fi o modalitate utila de a reduce stresul si anxietatea, de a induce relaxarea si de a usura durerea si tensiunea musculara. Poate fi util pentru o varietate de conditii si circumstante.

Este nevoie de mai multe studii pentru a afla exact mecanismul prin care terapia de masaj are un impact atat de puternic. Poate ca are mult de-a face cu atingerea umana. Pentru multi oameni, atingerea ofera un sentiment de conexiune si securitate.

Pentru a va asigura ca aveti o experienta pozitiva de masaj cu pietre fierbinti, apelati doar la maseuri terapeuti instruiti sa lucreze cu pietre fierbinti. Este posibil sa simtiti dureri in timpul masajului sau a doua zi. Acest lucru se poate datora manipularii profunde a tesutului si presiunii. In orice caz, nu ar trebui sa simtiti durere. Daca nu va simtiti confortabil sau aveti dureri in timpul masajului, anuntati imediat terapeutul.